Предвидените санкции по отношение на нелоялните търговски практики  към настоящия

...
Предвидените санкции по отношение на нелоялните търговски практики  към настоящия
Коментари Харесай

Стоил Алипиев, КЗП: Санкциите до 50 000 лева за нелоялност в търговията нямат нужния ефект

" Предвидените наказания във връзка с нелоялните търговски практики  към сегашния миг не могат да обезпечат наказателната и възпитателна функционалност на глобата, защото техният размер е несъпоставим с нарушаванията, които сме установили. Когато тези наказания са ориентирани към търговци, които държат огромния пазарен дял, които имат огромни обороти, наказания с размер до 50 000 лв. не биха могли да възпроизведат нужния резултат, който се чака ". Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП)

във връзка концепцията на министъра на стопанската система Никола Стоянов премисляните санкции за нелоялните търговски практики в храните да станат % от оборота посредством смяна в нормативната уредба. 

  " Това при всички положения би трябвало да се случи посредством смяна на нормативната уредба, само че това може да стане едвам когато има парламент, тъй като е нужна смяна в настоящия Закон за отбрана на потребителите. При всички положения на мнение сме, че по този начин плануваните глобите към сегашния миг не могат да обезпечат наказателната и възпитателна функционалност на глобата, защото техният размер е несъпоставим с нарушаванията, които сме установили. И смятам, че когато тези наказания са ориентирани към търговци, които оперират на огромния пазарен дял, които държат огромния пазарен дял, които имат такива огромни обороти, наказания с размер до 50 000 лв. не биха могли да възпроизведат нужния резултат, който се чака, с цел да обезпечат своето налагане ". 

Алипиев разяснява и изискванията, при които се постанова такава санкция: " Принципно самият административен ред е планувал по този начин, че при установени нарушавания, издаване на забранителен акт от страна на КЗП да се гони по-минималния размер на глобата. Разбира се, когато има доста утежняващи обстановката условия, би могло да се подходи към оптималния размер на глобата. Хубаво е когато се дефинира размера на глоба това да бъде разследване на справедливи аргументи, да бъде добре прецизирано, тъй като ние сме безусловно наясно, че дейностите на комисията минават и правосъден надзор. Така че належащо е и когато се дефинира размера на глобата, и когато се дефинира самото нарушаване и разказва, то да бъде направено по метод, който е първо, обективно, второ, законосъобразно, и трето, задоволително изискан, с цел да може да устои на последващия надзор ".  

По отношение на нуждата от преразглеждане на пълномощията на КЗП Алипиев сподели: " Нормативната база, която е имплементирана в Закона за отбрана на потребителите, в огромна част е взета от законодателството в Общността. Така че тя е много прецизна, много описателна. Но ще се отнася до размера на глобите, безусловно несъпоставимо и несравнимо е това, което е в националното ни законодателство, и това, което плануват законите и директивите в Общността. За да може да се реализира този резултат, който е планувал законодателят на глобата, тя би трябвало да дава отговор като размер би трябвало да дава отговор на нарушаванията, които са установени ".

" Мисля, че упражняването на задоволителен надзор би било задоволително, с цел да се реализира този резултат, да се отстранят, да се забранят потреблението на нелоялни практики, да се дефинират кои от практиките, които употребяват търговците, са нелоялни ", допълни  председателят на Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР